2014. április 3., csütörtök

Plakettgyártás sorozatban – a tavalyi év legérdekesebb kihívása



2013 a nagy kísérletek éve volt. Több különleges megrendelés mellett a legizgalmasabb a Magyar Floorball Szakszövetség felkérése volt: dombornyomással készített egyedi fémplakettet szerettek volna, amely bemutatja a sportág szimbólumát, a floorball-labdát, illetve tartalmazza a szövetség nevét. Igen, első pillantásra ez a feladat kicsit túlnő a kreatív kézművesség technikai határain. :)

Köztudott, hogy minden sorozatgyártással gyártott darab közül a legelső a legdrágább. Ez a plakettmegrendelés volt a Dobozmanufaktúra első olyan kihívása, ahol a mintadarab nem saját „marketingelhatározásból” készült, remélve, hogy lesz rá kereslet, és – kissé fellengzősen szólva – megtérül a fejlesztés, hanem előre tudni lehetett, hogy eleve több darab előállításáról lesz szó.

Komoly kérdés volt, hogy meg lehet-e majd oldani az alkalmazott dombornyomó technológiával a kissorozatú gyártásra jellemző feladatot úgy, hogy mindez ne veszítse el az egyediség varázsát, mégis olyan színvonalat képezzen, amely méltóvá teszi egy emlékplakettként történő alkalmazásra. Az előzetes prototípus jóváhagyása után indulhatott az imponáló „sorozatgyártás”.

A prototípus:



A sorozat egy része csomagolás előtt:



A feladat megoldása meglepő tanulsággal zárult: egyedi, olcsóbb műszaki megoldásokkal is lehet maradandót alkotni, kikerülve az olyan költséges technológiákat, mint például a vésés vagy a fémöntés. 

Örülünk neki, hogy  a Dobozmanufaktúra is hozzájárulhatott a Szakszövetség év végi rendezvényének sikeréhez. :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése