2014. augusztus 3., vasárnap

Nászajándékba adott pénz – mennyi az annyi?!

Érdekes statisztikát közölt a portfolio.hu: az elmúlt években a legtöbb esküvőt augusztusban tartották a párok, az éves esküvőadag 20%-a esett erre a hónapra (ha egyenletes lenne az esküvők eloszlása, minden hónapra kicsit több, mint 8% jutna). Ebből az alkalomból egy kétrészes cikk keretében sorra vették, mi minden adható esküvőre, és pénzügyi portál lévén nem meglepő, mi volt a központi kérdés: az anyagi természetű ajándékokat milyen formában adjuk, és legfőképpen mennyit.



Az első cikkükben arra kereste a választ a portál szerzője, mi a teendő, ha kifejezetten pénzt kér az ifjú pár. A forintbankjegyek beborítékolása mellett ilyenkor gondolkodhatunk néhány „unortodox” megoldásban is: ha tudjuk, hová készül nászútra a pár, eleve az adott ország valutájában adhatjuk az összeget (különösen akkor, ha épp olcsón hozzá lehet jutni), de a rövid és hosszú lejáratú értékpapírokban is lehet ráció. Aki pedig különösen messzire tekint, aranytömböcskét is ajándékozhat (bár – ahogyan erre a cikk is rámutat – ez okozhat némi fennakadást, ha elfeledkezünk arról, hogy a visszaváltás előtt a bevizsgálásnak is ára van).





A portfolio.hu tegnapi összeállítása pedig a lényegre tért: utánanézett, ténylegesen mennyi pénzt szoktak, illetve illik adni. A megkérdezett esküvőszervező azt nyilatkozta, hogy „jellemzően 20 és 50 ezer forint közötti összeggel szoktak készülni a rokonok és barátok a nagy napra.”

Külön érdekessége a cikknek, hogy a pénz átadásához ajándékozási ötleteket is említ, lehet szemezgetni:

  • Társasjáték, amelyben a játékpénzt kicseréljük igazira
  • Csőtésztába belehajtogatni a pénzt, egy szép (például csatos) üvegbe beletesszük. Mellékelhetünk mellé egy tasak milánói szószt.
  • Fényképalbum, és a fényképek helyére a címletek
  • Minden (például masnival átkötött) borítékba más címlet helyezése
  • Ha építkeznek, akkor egy téglának a lyukaiba is rejthetjük a pénzt
  • Szép, díszes vagy csatos üveg teli apróval, vagy masnival átkötött, feltekert papírpénzekkel
  • Kincses ládikó vagy persely
  • Kis bútorszéfbe helyezett pénz, mellé pedig egy borítékban egy rejtvényként átadni annak a kódját

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése