2012. május 9., szerda

Az első fecskék

Az első fecskék 

Egy szép doboz spirituális tárgy, hiszen a fa holtában is élő: magában hordozza a növekedés, a kiteljesedés méltóságát és az emberi kéz munkáját. A fadobozt ellenpontként díszítő rézlemez ezzel szemben a változatlanságot, a nemességet testesíti meg. Ennél a technológiánál az alumíniumlemez is méltóságteljes, hiszen az ezüst fényét idézi.

Ez a három doboz két generációs csoport ajándéka. A kisebbik (5,7×8,2 cm-es doboz) inkább óvodás vagy kisiskolás gyermekeknek, míg a nagyobbak (22×16 cm-es doboz) felnőtteknek készült.




A kreatív, saját díszítésű dobozok igen sokszor női kézügyességet kívánó, csipkés, virágos, színes világba kalauzolnak bennünket. A domborított fémlemezzel díszített dobozok ezzel szemben férfiaknak szánt ajándékok is lehetnek, különösen ha elegáns tartalmat – tollat, szivart, míves kártyapaklit – rejtenek.



A díszítőlemezek elkészítésének fizikai, technológiai nehézsége miatt a mesterdarabok megalkotása a legnagyobb kihívás.  A pozitív vagy negatív minták komoly kézi fémalakítási feladatok megoldásával készülnek, majd mindez minimum 20 tonnás préseléssel folytatódik. A domborított réz- vagy alumíniumlemezek széleit méretre vágom, a rézlemezeket natúr állapotban hagyom, vagy melegítéssel színezem. A méretek a kreatív hobbyboltokban kapható dobozok arányaihoz igazodnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése